+ шрифт | - шрифт
            
             ........... 




Форма входу

Категорії розділу
Етикет за столом [1]
Діловий етикет [0]
Меню сайту
Наше опитування
Чи вам подобається наш новий дизайн?
Всього відповідей: 111
Українські свята
Свята України

Каталог статей

Головна » Статті » Етикет » Етикет за столом

Етикет за столом
У гості слід приходити у призначений господарями час. Виховані люди можуть допустити запізнення на 15-20 хвилин. Це не вважається порушенням норм етикету. 

Коли гості сідають за стіл, перш за все слід подбати про свою даму: присунути стілець і допомогти зручно влаштуватися. 

Господарі запрошують гостей, часто визначаючи місця для найстарших чи найшанованіших гостей. Вдалим є розташування гостей по ступеню знайомства чи інтересах: тоді у них буде змога зав'язати чи підтримати ту чи іншу тему розмови і гостина буде жвавою. Старших, як правило, садять разом, молодшим також обирають відповідні місця, щоб у них могла зав'язатися цікава розмова. 

За столом слід сидіть прямо, Але не напружено, злегка спираючись на спинку стільця. Господарі стараються знайти теми для спілкування, щоб гостям було цікаво. Вони ж у свою чергу намагаються підтримати розмову, не допускаючи жестикулювання, підвищених тонів голосу, крику, тощо. Розмова повинна бути спільною. Коли старші батьки ведуть розмову, молодшим їх перебивати не слід, краще підтримати тему. 

Негарно розпочинати їсти, поки господарі не запропонували частуватися всім гостям. У процесі їжі не рекомендується класти лікті на стіл. Це лише в окремих випадках можуть дозволити собі лише жінки. Кавалери зазвичай беруть зі столу страву, спочатку пропонуючи її жінкам, а потім іншим, хто сидить поруч. 

До кожного салату чи страви подається ложка чи виделка, не слід набирати страву своїми ложкою чи виделкою. Негарно тягнутися через весь стіл, намагаючись нанизати ласий шматок. Виховані люди просять тих, хто сидить недалеко від страви, подати їм тарілку з частуванням.

Їжу слід набирати невеликими порціями. Залишати на тарілці залишки їжі вважається негарним тоном. Може трапитися так, що запропонована страва з якихось причин вами споживатися не може. В такому разі не слід пояснювати всім причину відмови від страви, особливості своєї фізіології чи свої хвороби. В такому разі можна прийняти символічну порцію страви, скуштувати її, а надалі переключити свою увагу на підтримання розмови. Або можна дуже чемно, не привертаючи увагу, тихенько відмовитися від запропонованої страви. Вихована господиня ніколи не дозволить собі задавати вам неделікатні запитання з цього приводу, а делікатно не зверне уваги, а в майбутньому вже враховуватиме ваші смаки та побажання. 

Якщо у вас сталося, що випала з рук виделка чи ніж, не намагайтеся лізти під стіл, щоб десь віднайти їх, а тим більше, витягнувши, намагатися витерти їх серветкою. В такому випадку не починайте бідкатися, перепрошуватися, привертаючи увагу оточуючих. Звичайно краще, щоб такого не траплялося, але ніхто від цього не застрахований. Майте на увазі, що недопустимо їсти з ножа! Це найбільший промах, як на офіційних зустрічах, так і на приватних гостинах.

                                

                             




Джерело: http://etyket.org.ua
Категорія: Етикет за столом | Додав: VerMax (13.04.2008) | Автор: Максим Вертелецький E W
Переглядів: 2101 | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Пошук
Група ВКонтакте
Мiнi-чат
200
Прогноз-погоди
Реклама
Статистика

© 2006-2011 Всі права захищені. 

Шишацька обласна гімназія-інтернат для обдарованих дітей

Сайт створено Вертелецьким Максимом

Адміністрація сайту

Натисніть тут, якщо Ви знайшли помилку на сайті.